5&6 april – transitie in Hertsberge

Op reis naar West-vlaanderen. Bij een leuk koppel in transitie met 2 jonge kindjes die een jaar geleden beslisten om hun leven helemaal om te gooien en eens goed na te denken over waar ze eigenlijk naartoe wilden. Ze woonden al een tijdje in het groen, in een leuk huis met een massakachel en een bosje achteraan voor hun brandhout. Voor de rest was er echter veel gras in de tuin, te veel gras, en wilden ze zo veel mogelijk uit eigen tuin kunnen eten. Houdbaar, Mier en Umami staken de koppen bij elkaar, maakten een slim ontwerp en kwamen met een remorke vol planten toe.

Het gras in de voortuin was een half jaar afgedekt en daar planten we verschillende soorten resistente aardappelrassen. Als de aardappelen geoogst zijn, is de grond goed los en kunnen er ook hier vaste planten aangeplant worden.

De lange oprit die niet gebruikt werd (de wagen staat vooraan), werd aan de zijkant met veel man- en vrouwkracht opengebroken tot er aarde te zien was en werd beplant met zuiderse planten die graag op een stenige ondergrond staan. Deze strook ligt op het zuiden en de muur van de buren houdt nog extra warmte vast die de plantjes ten goede zal komen.

De mooi vormgegeven borders aan beide kanten van de tuin (met in het midden en prachtige volgroeide kerspruim) werden uitgebreid met eetbare planten. Hiervoor werd het gras afgeplagd en werd er een dun laagje compost gelegd.

In het moestuindeel dat nogal nat was werden er 2 hüghels gemaakt. Er kwam ook een grachtje dat beide hüghels voedt om het overtollige water dat van het terrein van de buren afloopt te kanaliseren en een functie te geven.

In en aan de rand van het bosje achteraan de tuin werden nog wat extra schaduwplanten en bessen geplant (hazelaar, kruisbes, doornloze braam, logan bes,…), en hier en daar nog wat klimmers.

Met dank aan Marjolein en Samana en de fijne vrijwilligers die in grote getale aanwezig waren, een netwerk in West-vlaanderen is ontsproten!