Kruidentuinen op maat

Een kruidentuin is meer dan een verzameling van de meest gebruikte keukenkruiden als tijm, marjolein, basilicum, rozemarijn, munt, peterselie,… Een medicinale kruidentuin is een duurzame ziekteverzekering voor jou, je familie en zelfs je huisdieren. Als aanvulling op een gevariëerde, nutriëntdense, zelfgekweekte, biologische voeding zijn de juiste kruiden in staat om je fysiek en psychisch gezond te houden. De apotheek uit je tuin kan veel ziektes en kwaaltjes voorkomen, genezen of een bijkomende ondersteuning bieden op de klassieke geneeswijzen. De natuur staat gratis tot jouw beschikking en geeft nagenoeg geen bijwerkingen (indien je er verstandig mee omspringt).

Een kruidentuin hoeft geen geïsoleerd tuindeel te zijn, zoals de monniken van weleer ons voorgetoond hebben. Medicinale planten, van bomen tot schimmels, worden verweven met de andere eetbare soorten in je tuin van overvloed. Nutsplanten om bezemstelen van te vervaardigen of zeepplanten voor je was en plas kunnen eveneens deel uitmaken van je tuin.

IMG_6508

Stap 1

In eerste gesprek gaan we na wat de specifieke behoeften en uitdagingen zijn van jou en je familieleden. We luisteren naar je zorgen. Werpen ons licht op symptomen en gebreken. Vervolgens maken we samen een wandeling door je tuin. We observeren wat je tuin en leefomgeving ons te vertellen heeft. Welke planten zijn al overvloedig aanwezig, waartoe dienen ze, wat zijn de abiotische groeiomstandigheden,…?

Vervolgens maken we een selectie uit het hele gamma van medicinale planten, toegespitst op jullie gezondheid, je leefomgeving en haar abiotische factoren. We overlopen de bijzondere eigenschappen van de geselecteerde planten en hoe je ze gebruikt. We plannen ze in op je bestaand tuinontwerp of maken samen een nieuw permacultuurontwerp, waarvan de medicinale planten een belangrijk onderdeel uitmaken. Zie je je er geen meester over om de hele tuinklus zelf te klaren, dan kunnen we in een permablitz met ons hele team in een dag je tuin omtoveren.

Stap 2

Ook in een latere fase, wanneer je tuin volgroeid is, kan je verder beroep op ons doen. We leren je hoe en wanneer je bepaalde kruiden uit je tuin best oogst, hoe je ze verwerkt (tot siropen, tincturen, bad- of massageoliën, zalven…) en hoe je ze kan bewaren zodat je het hele jaar door van hun geneeskracht kan genieten. Tot slot tonen we je hoe je je eigen bereide medicijnen toepast (bv dmv massage) en in welke hoeveelheid. Daarnaast geven we je extra info over hoe je je oogst kan vergroten door de groeiomstandigheden te optimaliseren, planten te vermeerderen,…
Ook zeepplanten kunnen aan bod komen: de manier van oogsten en verwerken en hoe je ze toepast in het huishouden. We maken afwasmiddel, shampoo, tandpasta, wasproduct of vloeibare zeep op basis van (zeep)planten uit jouw tuin of je directe omgeving.
Op jouw vraag worden deze workshops georganiseerd, gespreid over het jaar, afhankelijk van het oogsttijdstip van de specifieke kruiden. Je kan andere geïnteresseerden uitnodigen die de workshop bij jou thuis willen bijwonen.

Beide delen staan los van elkaar. Een workshop kan georganiseerd worden in een bestaande tuin, die niet door MIER werd aangelegd/ontworpen. Anderzijds ben je niet verplicht om je in je verdere kruidenverwerking door ons te laten begeleiden.